5 Nisan 2014 Cumartesi

A. GÖZ

Cisimleri görmeyi sağlayan duyu organımızdır. Cisimlerden gelen ışığı algılayarak beyne iletir. Böylece cisimlerin uzaklığı, şekli, rengi, büyüklüğü algılamamıza yardımcı olur.

1. Sert Tabaka


Bağ dokudan oluşur ve beyaz bir tabakadır. Gözümüze yuvarlak şeklini ve direnç özelliğini veren tabakadır. Böylece gözdeki iç ve dış basıncı dengeler. Gözün ön tarafındaki saydam tabakayı oluşturmaktadır.

Saydam tabaka (kornea)
: İnce ve esnek olup ışığın kırılarak göze girmesini sağlayarak, ince kenarlı mercek gibi davranır ve göze gelen ışığı göz bebeğimizde toplar.

2. Damar Tabaka
 Bol miktarda kan damarının olduğu tabakadır. Gözün beslenmesine yardımcı olur. Göz boşluğuna bakan yüzeyi siyah maddelerle kaplıdır. Bu tabaka farklılaşarak iris, göz bebeği, mercek ve mercek kaslarını oluşturur.

İris : Düz kaslardan oluşan renkli yapıdır. Göze siyah, kahverengi, yeşil, mavi gibi özel renkleri kazandırır. Işık miktarına göre kasılır. Göze girecek ışığı ayarlar.

Göz bebeği :  Işığın merceğe ulaşmasını sağlamaktadır.

Mercek : Canlı, esnek ve ince kenarlıdır. İncelip kalınlaşarak gözün uzak ve yakına uyumunu sağlamaktadır.

Mercek kasları : Bakılan mesafelere göre merceğin şeklini değiştirir.

3. Ağ Tabaka (Retina)


En içte bulunan tabakadır.  Üzerinde ışığı alan duyu almaçları bulunur. Işığın kırılmaları sonucu oluşan görüntüyü alarak göz sinirine aktarır. Farklılaşmasıyla sarı benek ve kör nokta oluşur.

Sarı benek
: Görme düzleminin tam karşısında bulunur. Üzerinde yoğun olarak da duyu almacı bulunduğundan görüntünün en net olarak algılandığı yerdir.

Kör nokta : Üzerinde almaç taşımadığı için görüntü alınmasında etkili bir bölüm değildir.


B. KULAK

Sesleri algılayan işitme duyu organımızdır. Ses, maddelerin titreşmesi sonucu oluşur. Kulak, ses titreşmelerinin yönünü, derecesini ve özelliğini algılayarak sinirlere aktarmaktadır. Kulak dıştan içe doğru üç farklı kısımdan oluşur.

1. Dış kulak

Ses titreşimlerini alarak kulak zarına taşır. Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur.

Kulak kepçesi
: 
Sesi toplar ve kulak yoluna verir.

Kulak yolu : Havadaki toz ve mikropların kulak içine girmesini önler.

2. Orta Kulak


Ses titreşimlerini düzenleyerek oval pencere zarına aktarır. Kulak zarı, kulak kemikleri ve östaki borusundan oluşmaktadır.

Kulak zarı : İnce ve esnektir. Ses dalgaları etkisiyle titreşerek uyarıları çekiç kemiğine aktarır.

Çekiç - örs - üzengi kemikleri : Çevresinde kaslar bulunan özel kemiklerimizdir. Ses titreşimlerinin derecesini sağlamaktadır. 

Östaki borusu :
 İşitmeyle ilgisi olmayan bölümdür. Orta kulağı ağız boşluğuna bağlayarak, çok gürültülü ses ve basınçlarda kulak zarının iç ve dış kısmındaki hava basıncını dengelemektedir.

3. İç Kulak


Uyarıların sinirlere aktarıldığı yerdir. salyangoz, dalız, oval pencere ve yarım daire kanalları olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.


Dalız :
 İçi sıvı dolu yoldur. Ses titreşimlerini sıvı dalgası şeklinde salyangoza iletmektedir.

Salyangoz : İki buçuk kez kıvrımlı olup, kıvrımların sonundaki almaç ve sinirler titreşimleri algılarlar. Son kısmında esnek zar ve duyu almaçlarının bulunduğu yere korti organı denir. Korti organı, ses titreşimlerini alarak duyu sinirlerine aktaran en önemli bölümüzdür.

Yarım daire kanalları :
 İşitmeyle ilgisi olmayan iç kulak bölümlerinden biridir. Birbirine dik olan üç yarım kanaldan oluşmaktadır. Kanalları yardımıyla vücudun duruşunu beyinciğe bildiren bölümdür. Böylece dengeye yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder